CONSCIÈNCIA CRÍTICA EN TEMPS DE CRISI

El dubte, la culpa, la relació de l’individu amb la societat, la qüestió de qui som i qui hauríem pogut ser; la por, en definitiva, que ens paralitza i ens fa mesells. Temes presents en el pre-text “El jueu andorrà”, i recurrents en una literatura tan vigent com és la de Max Frisch, que suposa un revulsiu, un crit d’alerta davant el conformisme indolent i els totalitarismes que s’escampen per totes bandes en èpoques de crisi. És per això que l’Andorra de Frisch ocupa un espai central en aquest número. Al dossier, il·lustrat per Jordi Casamajor, diversos autors ens apropen a la figura de l’escriptor i a la seva Andorra ectòpica. Jordi Julià contextualitza el conjunt de l’obra teatral de l’outsider suís i en fa una anàlisi interpretativa. Wolfgang Rhein narra la seva experiència particular de lectura i dóna una visió personal del text. Txema Díaz-Torrent ens presenta el personatge polièdric, tant a nivell intel·lectual com en els vessants narratiu i escènic al seu article “Rarus helveticus”. Comptem també amb les aportacions de l’actor Hans Richter, que insisteix en el dibuix social que fa el drama de Frisch . La directora Ester Nadal parla, en una entrevista realitzada per David Gálvez, del descobriment precoç, de la fascinació pel text i dels preparatius de la lectura dramatitzada d’Andorra.  Les referències constants a la basarda, als oblits culpables i als prejudicis endèmics de l’individu contemporani que recorren les pàgines del dossier “Max Frisch: la por andorrana”, ens menen a la gran pregunta: ara que sabem qui fórem, sabrem desitjar qui volem ser?

Consciència crítica en temps de crisi.

6 responses to “CONSCIÈNCIA CRÍTICA EN TEMPS DE CRISI

 1. (modifica l’anterior)
  Rere l’entusiasme del text editorial s’albira una força que empeny amb deler una nova creativitat. Cruïlla, diversitat, barreja, fragment, espai obert: mots que sento propers i que em plau de llegir-los-hi.
  Llarga, intensa vida a Portella!!!

 2. Gràcies, Antoni. Esperem que aquest sugui només el principi d’una llarga aventura.

 3. Katia Gispert Mòla

  Voleu saber el que caracteritza el mon de la cultura a Andorra?
  Un provincialisme excloent i carregat d’autosuficiència, tan absurd com estèril; i un elitisme pedant, caspós i encartonat que deixa la boca seca a quilometres.

  • Quines paraules més amargants, quan de ressentiment. Katia, no t’equivoquis. Portella no és aquí per donar lliçons a ningú. És una iniciativa sense ànim de lucre que neix des de baix per oferir un suport independent, un format més, si tu vols, a les coses que es fan des de i sobre aquestes muntanyes i les contrades veïnes.

   • Xevi Martí

    NO EN FEU CAS DE COMENTARIS “ESTERILS” I TIREU ENDAVANT AMICS D’ANDORRA!!!
    PODEM PARTICIPAR DES D’OSONA I EL VALLÈS ORIENTAL…?
    SOM HISTORIADORS I FILOSOFS QUE IMPARTIM CLASSES A VIC I ESTEM, NATURALMENT COM NO PODIA SER D’ALTRA MANERA, MOLT INTERESSATS EN I AMB LES INQUIETUDS I INICIATIVES SOBRETOT I TAMBÉ SI VÉNEN DES DE PAÏSOS TAN NOSTRES I TAN VOSTRE COM LA PETITA PÀTRIA D’ANDORRA, “MUNTANYAM NO GENS PERIFÈRIC I EN CANVI ABSOLUTAMEBT CONTUDENT SÒLID I SOLIDARI AMB LA UNIVERSALITAT DE LA CULTURA I DE LES GENTS…”
    (Això ho podira haver dit el MESTRE JOSEP PLA però ho diem nosaltres des d’OSONA…)
    LLARGA VIDA A LA VOSTRA REVISTA I A LA VOSTRA GENT MACOS I MAQUES!!!

 4. US FELICITO AMICS PER AQUESTA BONA INICIATIVA!!!
  QUE JA ÉS REALITAT!!! AQUESTA REVISTA DE CULTURA EN UN PAÍS PETIT QUE COM DEIA EL NOSTRE LLAC, “DES D’UN CAMPANAR ES POT VEURE EL CAMPANAR VEÍ…”
  PERÒ MOLT BÉ DONCS!!!
  ES PODEN FER COL.LABORACIONS DES DE VIC I LA GARRIGA? NOSALTRES SOM PROFESSORS D’ESO I MOLT CONEGUTS D’EN QUIM

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s