MAGISTER EXOVAL

Artista, artesà, escriptor i joglar són alguns dels apel·latius dedicats a Sergi Mas que trobareu al llarg del dossier que vertebra aquest segon número de Portella. Epítets vessats en un intent de definir la seva capacitat creadora i la connexió, gairebé umbilical, amb la cultura i les arts a Andorra. Ben variada és, també, la nòmina de qualitats que li atribueixen els diversos col·laboradors que han bastit les pàgines centrals de la revista: dedicació, generositat, destresa i curiositat impenitent, entre d’altres.

Carme Soler s’atansa a la figura de Mas i defineix la seva activitat productiva i cultural en general, convidant-nos alhora a una reflexió al voltant de les nocions d’art i artista. Alfons Valdés ens ofereix una visió panoràmica i minuciosa de les diverses etapes creatives per les quals ha transitat el mestre d’Aixovall, sobretot com a pintor i cartellista. Antoni Ubach i Ermengol Puig s’aproximen en sengles contribucions a les facetes més conegudes de l’artífex lauredià: el primer aborda les tasques de ceramista, escultor i tallista, i el segon les de gravador i exlibrista. Txema Díaz-Torrent fa una breu incursió en les col·laboracions, sota la forma de tires còmiques o d’il·lustracions per a textos propis, en la premsa periòdica andorrana dels anys 1970 i 1980. A “Una veu jove”, ja menant-nos cap a la secció final del dossier, és el propi Sergi Mas qui parla, entre altres qüestions, dels seus referents, de l’ofici i de la falta d’una tradició artística autòctona. Finalment, Roger i David Mas, ens brinden llur visió privilegiada de l’arribada del pare a les Valls.

“Sergi Mas: cosmologia simple” és una modesta retrospectiva que desitjaríem que ajudés a destacar allò més essencial de la trajectòria de l’inquilí de Casa Duró d’Aixovall. Tot i que, atenent a la riquesa del seu recorregut, l’espai que hi dediquem és molt limitat, estem convençuts que els comentaris i, principalment, les obres que reproduïm, parlen per si sols.

One response to “MAGISTER EXOVAL

  1. Retroenllaç: Hong Kong Express | Alan Ward

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s