ASPECTES DE L’ART POPULAR D’ANDORRA

Sergi Mas Balaguer (Barcelona, 1930) ens ofereix en aquesta obra molt més que un resum de tot el seu coneixement dels diversos àmbits de l’art popular d’Andorra. Seguint el seu impuls creador, l’artista acompanya totes i cadascuna de les seccions del llibre, dedicades a qüestions tan diverses com la forja, el vidre, els salers de pastor, els tupins o la coberteria, amb il·lustracions originals d’objectes provinents de la seva col·lecció particular.

Aquest volum és una petita joia que us permetrà apropar-vos a aquests camps de la mà d’algú molt estimat i respectat al Principat, una de les grans veus autoritzades en l’estudi i preservació de la cultura popular a Andorra i a tot el Pirineu.

Durant els molts anys que porta establert a Andorra, ha conreat la ceràmica, la talla, l’escultura, el gravat, el dibuix o la pintura. A més, ha estat fundador de diversos col·lectius artístics i culturals, ha col·laborat en diverses publicacions periòdiques i ha dedicat també bona part de la seva vida professional a la docència.

Hom pot trobar obra seva a París i Mònaco, entre altres enclavaments a l’estranger, i arreu del Principat d’Andorra, així com a diverses sales de tota Catalunya. Al llarg de dècades, personatges com ara De Gaulle, Pompidou, Giscard d’Estaing, Mitterrand, Joan XXIII o Pau VI han estat obsequiats amb el seu art.

A banda de la seva àmplia producció pròpiament artística, en Sergi ha deixat palès el seu impuls narratiu en diversos reculls de relats. Ha estudiat en profunditat el moble a Andorra i fa anys i panys que recopila amb passió dades, notes i esbossos per a un treball dedicat al pa.

Aspectes de l’art popular d’Andorra consta de 138 pàgines i incorpora 120 il·lustracions originals.

Taula de continguts

Pòrtic – Art popular i artesania tradicional
I – Els pastors sabies que eren artesans?
II – Els esclops d’en Pau
III – Vulcà no va forjar el Pirineu
IV – Dalla, dalla, la gran dalla
V – El vidre, un líquid sòlid enlluernador
VI – Paners i cistells, rebesavis de l’artesania
VII – El saler: nau insígnia de l’art del pastor
VIII – Andorra o els homes d’aram
IX – Sant Josep, la serra i el dimoni
X – Que es faci la llum…
XI – L’art de fer fum
XII – Els tupins s’assemblen a les olles
XIII – La balanguera fila, fila, la balanguera filarà
XIV – Les senyores culleres i forquilles amb altres parents
XV – Les tenebres i els sons
XVI – El jou del bou
XVII – De lloses i de pissarres
XVIII – Caps de biga amb caps de gat
XIX – Serviu-nos de nord i guia
XX – Tanca la porta i porta la clau

Podeu contribuir al projecte sumant-vos a les aportacions destinades a l’edició del llibre.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s