EL SO D’UN PAÍS

revista-portella-11

El número 11 de la revista Portella aprofundeix en l’eclosió a Andorra de l’anomenada música popular. Diversitat de conjunts i intèrprets, heterogenis exploradors de nous llenguatges i en constant interacció, configuren un panorama insòlitament ric en termes quantitatius i qualitatius. El dossier, treballat minuciosament per Yasmina Canedo i Eduard Comellas, amb les collaboracions d’Albert Bartumeu i Àlvaro Rodríguez Areny, us proposa les claus per entendre l’escena andorrana; els factors que, sumats al talent de diverses generacions, han permès créixer les bandes i els músics tot i les dificultats derivades de la falta d’indústria, de la manca de sales de concert i del tímid suport institucional.

Aquest cop, la nostra proposta no es limita al paper, sinó que també convida el lector a consumir música. El CD El so Portella, que recopila una dotzena de peces cedides gratuïtament, i la presentació de la revista, amb un concert a mida al Teatre Comunal, evidencien la voluntat de Portella, i del col·lectiu que la fa possible, d’anar més enllà i d’explorar noves vies i suports de difusió cultural.

Amb aquest esperit situem l’article “La mar es guanya amb llibres”, una aproximació inèdita de Vicenç Villatoro, amb el suport de les il·lustracions de Xavi Casals, a la figura de tres escriptors universals –Cervantes, Llull i Shakespeare– recordats aquest any pels seus centenaris. La peça vincula la qualitat i la influència de l’obra dels autors a l’hegemonia política i militar de les respectives nacions. Villatoro, per encàrrec de la revista, tindrà l’ocasió d’expressar aquesta visió en una conferència que oferirà al Consell General el proper 23 de novembre, on tots esteu convidats.

Resulta obligat que les efemèrides del 2016 no oblidin una obra cabdal de la literatura catalana recent: Pedra de tartera, de la pallaresa Maria Barbal, compleix trenta anys. La recordem amb dos articles interessants que aprofundeixen en la novel·la i en la seva protagonista, Conxa, obra d’Imma Tomàs i Maria Cucurull. Tenim, a més, el privilegi de comptar amb un text de la mateixa Barbal titulat “El viatge de l’escriptura”, i amb il·lustracions de Ramon Berga.

Si Pedra de tartera és un retrat fidel de les dones de tota una generació, de projecció universal a partir d’un context local, el col·lectiu Laboratori 376 ens proposa un viatge en una direcció similar en què convida un grup d’artistes plàstics a analitzar la prevalença dels estereotips de gènere tot revisitant els nostres museus amb una mirada crítica.

Vicent Andrés Estellés és objecte d’una de les peces centrals d’aquesta Portella. Pere Ballart analitza la petjada andorrana del poeta valencià, que confessa la seva “delicada debilitat” per un país i uns paisatges molt allunyats de la seva Horta natal. El text de Ballart té en les fotografies d’alta sensibilitat de Josep Viaplana un complement deliciós.

Finalment destaquem, d’entre la resta de continguts, les mirades joves i inquietes dels alumnes de l’Escola d’Art del Comú d’Andorra la Vella, que superen amb escreix el repte de la revista de retratar el ritual de les falles, patrimoni pirinenc i de la humanitat.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s