Les sales d’exhibició

A Andorra s’hi ha pogut veure cinema des del 1905, segons el testimoni d’una fotografia de Guillem de Plandolit que ens mostra la publicitat de la primera projecció durant la festa major d’Escaldes en aquella data. La crisi del sector –la irrupció de la pirateria en el món digital– i la crisi econòmica general han provocat un canvi profund en el panorma de l’exhibició cinematogràfica i actualment només estan oberts els Cinemes Illa Carlemany a Escaldes. Però al llarg del segle XX van funcionar diversos cinemes.

Els pioners
La primera sala va ser el cine Valira, a Escaldes, que prenia el nom de l’hotel que la família Reig regentava en aquesta parròquia una mica més amunt. Tota una novetat el 1934.

Anys 40
El cinema Principat, inaugurat el 1949 i abans conegut com a cal Costa, i el cinema Modern, inaugurat el 1942 i també anomenat cal Pela, van ser propietat de la família Cassany i van estar actius fins a final del segle XX.

Anys 60, el moment àlgid
Al Principat i al Modern, s’hi van sumar el Cine de les Valls i el Cristall. També el Center, el Coliseu i el Principal, que era a Sant Julià. A Encamp hi havia el Cinema Royal i, els anys 80, fins i tot el Pas de la Casa tenia un cinema: el Concòrdia.

Els espectadors més crítics

Però no solament de cinema comercial viu l’home. Durant la segona meitat del segle XX, algunes entitats i associacions van programar una alternativa més crítica i artística. La dècada dels 60 va ser clau en aquest aspecte.

D’una banda, existia l’Agrupació Fotocinematogràfica, que encara molts recorden pels festivals de cinema amateur que organitzava. N’eren membres Xavier Llovera, Casimir Arajol, Joan Burgués Marticella i el doctor Lluís Burgués Egerique, entre altres persones.

I, de l’altra, una peça clau del pa norama cultural va ser el Cineclub d’Andorra, que va sorgir com a iniciativa d’alguns membres del Centre Cultural. Una figura central en aquest panorama cinematogràfic, tot un motor, va ser Jordi Sasplugas, fundador del Cineclub amb Josep Farràs i el suport de Miquel Porter i Moix.

El Cineclub projectava els anys 60 i 70 cinema d’art i assaig a l’Andor-Center, just a l’indret on actualment s’alça el Centre Cultural La Llacuna. El públic que hi assistia no era només d’Andorra; hi havia gent –militants del PSUC i altres progres– que hi anava expressament des de Catalunya per veure cinema que allà tenien censurat i prohibit.

Després d’uns anys d’inactivitat, Andorra va tornar a tenir un cineclub, el de les Valls, fundat el dia de Sant Jordi del 1996 i que encara està ben actiu.

Curt documental ‘Jordi Sasplugas. El mirador d’Andorra’

“Jordi Sasplugas. El mirador d’Andorra” és un curt documental produït per l’Arxiu Nacional d’Andorra i Qucut – Producció i Comunicació amb motiu del Dia mundial del patrimoni audiovisual de l’any 2013. La Unesco va posar com a lema a aquesta jornada “Salvem la nostra herència per la generació propera”.

Aquest contingut forma part del monogràfic

©2021 Portella. Tots els drets reservats
Amb el suport de: Govern d'Andorra
Revista associada a: APPEC