El ‘boom’ del còmic a Andorra

En un país petit com el nostre, una sola persona pot marcar la diferència. O dit d’una altra manera: les dèries individuals, si van acompanyades de talent, hores de dedicació i algun factor extern com ara la sort o el suport institucional, aquí poden néixer i créixer fins a esdevenir referents en l’àmbit que pertoqui. Aquest és, sens dubte, el cas de Joan Pieras i el Saló La Massana Còmic, convertit edició en edició -i ja en van vint-i-dues- en una cita imprescindible per als amants del còmic i la il·lustració del Pirineu.

No pretenem descobrir en aquest monogràfic què va ser primer, si l’ou o la gallina: l’afició i després el saló, o bé el saló i després el boom del còmic a Andorra i a l’andorrana. Que segurament els que hi entenen ens diran que parlar de boom és exagerat, que no és que et surtin dibuixants i ninotaires per sota les pedres. I tindran una certa raó. Però quants gèneres artístics o literaris compten, a més de l’esmentat saló anual, amb una associació estable -l’ARCA en el cas del còmic- i un museu? Si a més totes aquestes iniciatives es consoliden en el temps, bé podem afirmar que el fenomen ha arrelat amb força a casa nostra.

Aquest monogràfic, coordinat per Laia Ferré Marot i Montse Mayol, ens explica la història i també el present del còmic a Andorra, alhora que ens descobreix algunes perles com ara el manga japonès Les bruixes d’Andorra. Atenció igualment a l’auca del dibuixant Jordi Planellas, que ens introdueix el tema central amb el seu habitual sentit de l’humor.

En aquest monogràfic:

©2021 Portella. Tots els drets reservats
Amb el suport de: Govern d'Andorra
Revista associada a: APPEC