Una obertura, una porta delimitada per roques arrelades al territori, un port per on se surt i s’entra, una drecera per on es puja i es baixa, un pont per on se salven fronteres i s’accedeix a d’altres indrets; en definitiva, la visió enlairada d’espais oberts que faciliten el pas entre muntanyes. Portella és la metàfora senzilla i eloqüent amb la qual volem explicar de manera gràfica i directa la nostra aspiració, la nostra inspiració, l’impuls que ens ha fet emprendre l’aventura de posar en marxa una publicació periòdica centrada en la cultura a Andorra.

L’any 2010 vam constituir-nos en associació cultural sense ànim de lucre —el Col·lectiu Portella— a fi de dinamitzar un fòrum de cultura decididament andorrà, però alhora obert i permeable a totes les influències i a totes les persones que, nascudes aquí o vingudes d’arreu, han niat en aquesta demarcació minúscula dels Pirineus. La idea de cruïlla, de lloc de pas, no és pas nova al nostre país. Malgrat el tòpic tants cops repetit de l’aïllament, Andorra ha estat sempre una veritable fusió de camins. Una circumscripció viva i dinàmica en la qual, tant per necessitat com per convicció, els seus habitants hem après a relacionar-nos amb els veïns i compartir els coneixements, la llengua, els costums i la manera com manifestem els sentiments. La tradició ens ofereix autèntiques joies d’aquesta capacitat extraordinària per barrejar els idiomes, els usos i les expressions artístiques de l’entorn.

Ara, el nostre objectiu és posar a l’abast de tothom un aparador en línia on presentar continguts que contribueixen al foment i a la difusió de la creació cultural a Andorra. A banda de la publicació de nous continguts, també hem recuperat el ric inventari de temes que testimonien la riquesa i el dinamisme de l’esfera cultural andorrana i que hem anat desgranant en els 13 números de la revista portella que ens avalen i ens precedeixen.

Us animem a travessar la Portella, exploreu-ne els territoris i ajudeu-nos a obrir nous horitzons. Després, i per sempre, sigueu justos.

©2021 Portella. Tots els drets reservats
Amb el suport de: Govern d'Andorra
Revista associada a: APPEC